Telfort glasvezel Internet & IPTV over 1 ethernet kabel

De situatie

Mijn Telfort abonnement heeft Internet en IPTV. Deze komen beide binnen op een Genexis glasvezel modem, zoals hieronder.
Internet komt binnen over poort 1 (E1), en IPTV over poort 2 (E2).

Het probleem

Ik heb in de woonkamer zowel mijn Amino IPTV ontvanger als een Raspberry Pi 3. Die laatste gebruik ik om films te bekijken en muziek te beluisteren vanaf mijn NAS (een Synology).
Aangezien Internet en IPTV op mijn glasvezelmodem twee gescheiden netwerken zijn, heb ik eigenlijk twee kabels nodig naar mijn woonkamer, eentje voor Internet en eentje voor IPTV.
Er ligt nu 1 kabel, en ik heb geen ruimte en geen zin om een tweede kabel te trekken. Je kan ook niet zomaar je router met de IPTV uitgang verbinden, dan gaat je hele netwerk over de rooie.

Hoe krijg ik nu toch IPTV en Internet beide tegelijk in mijn woonkamer?

 • Oplossingen als een PowerLAN werken bij mij niet echt goed, 1 keertje de wasmachine van de buren aan en de link tussen de twee stopcontact adapters is weg.
 • Een WIFI adapter op de IPTV ontvanger lost het probleem ook niet op. Je zit namelijk nog steeds met twee LANs.

De oplossing

Zowel IPTV als Internet over dezelfde kabel naar mijn woonkamer zou de beste oplossing zijn. En… dit kan! Het magische woord is standaard 802.1Q (zie hier voor een uitgebreide beschrijving). Deze persoon heeft het ook al eens uitgelegd, maar mijn netwerk is nog wat simpeler, dus de oplossing is daardoor hoop ik iets helderder.

Het idee is dat je op 1 fysiek netwerk twee virtuele LANS (VLANS) maakt en die strikt gaat scheiden.

De ingredienten

 • Twee zg. managed switches, switches die het 802.1Q protocol ondersteunen. Deze NetGear switches ondersteunen dit bijvoorbeeld, ik heb zelf de GS108E 8-poorts variant maar je kan ook de 5-poorts variant kopen. Een switch kost je ongeveer 30 tot 50 euro, dus voor max 100 euro ben je klaar.
 • Genoeg kabels, Cat5e+.

De plaatsing en bekabeling

 • Plaats 1 switch in je meterkast naast het glasvezelmodem en 1 switch in je woonkamer. Bij mij staat deze vlak bij de Animo / Raspberry Pi.
 • Plug de kabel die van de meterkast naar de woonkamer loopt in de woonkamer switch in poort 8. Dit wordt de zogenaamde Trunk waar beide netwerken overheen lopen.
 • Plug een korte kabel van de woonkamer switch naar de Animo in poort 7.
 • Plug een korte kabel van de woonkamer switch naar de Raspberry Pi in poort 1.
 • Plug de kabel die van de meterkast naar de woonkamer loopt in de meterkast switch in ook poort 8.
 • Plug een korte kabel van IPTV naar meterkast switch in poort 7 (beter is om dit even te laten tot de configuratie helemaal geregeld is).
 • Plug een korte kabel van de router naar de meterkast switch in poort 1.

De configuratie

Het idee is nu dat je twee virtuele LANs gaat gebruiken die over 1 fysiek netwerk lopen.
VLAN 01 is voor IPTV en VLAN 02 is voor Internet. Op poort 8 in de switch van de meterkast worden beide VLANs samengevoegd. Op poort 8 in de woonkamer worden de VLANs weer gescheiden. Zulke poorten noemen we “tagged”: Uitgaande pakketjes krijgen een tag (01 of 02) en op binnenkomende pakketjes wordt een tag verwacht, zodat deze aan de juiste “untagged” poorten kan worden toegewezen. “untagged” poorten zijn normale netwerk poorten waar andere apparatuur aan hangt.

Om dit te configureren kan je inloggen op de switches of de utility software van je switch merk. Dit verschilt natuurlijk per merk, ik laat beneden de config zien voor NetGear switches maar het principe is bij elk merk hetzelfde. Ik heb de configuratie van beide switches exact hetzelfde, zodat alles wat gemakkelijker te begrijpen is.

 • Zet je switches in 802.1Q modus.
 • Maak een extra VLAN aan (als voorbeeld hier identifier 02)
 • Op VLAN 01 komt het IPTV signaal. Hiervoor wordt de poort configuratie: poort 7 untagged (U), poort 8 tagged (T). Poort 1/6 niets invullen, hier wil je namelijk alleen maar het internet signaal overheen hebben en geen IPTV. In de woonkamer wordt poort 7 dus gebruikt om puur en alleen het IPTV signaal door te geven aan de Animo tv ontvanger.
 • Op VLAN 02 komt het Internet signaal. Hiervoor wordt de poort configuratie: poort 1 t/ 6 untagged (U), poort 8 tagged (T). Poort 7 niets invullen, hier wil je namelijk alleen maar IPTV op hebben en geen internet. Dat hebben we net geconfigureerd als VLAN 01.
 • Je moet ook nog per untagged poort aangeven op welk vlan de pakketjes die daar binnenkomen, horen, het zogenaamde PVID. Dus hierboven poort 1 /6 PVID 02, poort 7 PVID 02, en poort 8 iets invullen, 01 of 02, hier wordt niet naar gekeken. Persoonlijk lijkt mij deze stap overbodig omdat de twee stappen hierboven eigenlijk al definieren bij welk VLAN een poort hoort, dus welke PVID deze krijgt. Maar je moet het toch vullen.

Hieronder de plaatjes die bij de configuratie horen. Dit op beide switches doorvoeren. Hierna werkt zowel Internet als IPTV perfect in je woonkamer!

This entry was posted in Coding. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published.