Within Temptation – The Unforgiving – review


Within Temptation‘s vorige wrochtsel The Heart Of Everything was eigenlijk de perfectionering van alles wat de band vóór dat album gemaakt had. Een verschil in stijl ten opzichte van vorige albums was er eigenlijk niet (met uitzondering van wellicht Enter, wat nog steeds door fans van het eerste uur op handen wordt gedragen, ik vind het niks, maar goed).

Dus wat nu aan te vangen? Verder uitbouwen op hetgeen al prima was? Kan, maar Sharon den Adel en partner Robert Westerholt hebben besloten met het nieuwe album The Unforgiving het over een wat andere boeg te gaan gooien.

Ten eerste is er het heuse conceptverhaal, uitgewerkt door Steven O’Connell (bekend van Bloodrayne) en vervolgens als comic neergezet door Romano Molenaar. Daarnaast worden er nog een aantal korte films gedraaid waarvan single Faster het eerste resultaat was.

Nu klonk de single al fantastisch dus we waren zeer benieuwd naar het album als eindresultaat! 🙂

Een en ander doet me qua opzet erg denken aan Marillion die iets dergelijks probeerde te doen ten tijde van hun magnum opus Brave. Het artistieke resultaat daarvan was geweldig hoewel het geen commercieel succes was.

Maar waar Marillion’s product heel duidelijk een stuk lastig toegankelijke muziek was met daarbinnen zeer veel dynamiek, kiest Within Temptation voor een andere uitwerking. Wat opvalt is dat er relatief weinig rustige nummers zijn, elk nummer op The Unforgiving knalt je speakers uit. Daarnaast heeft elk nummer een sterke melodie als basis, en er is duidelijk meer nadruk op conventionele popstructuren met netjes twee coupletten, refrein, bruggetje etc. De jaren ’80 invloeden zijn dan ook onmiskenbaar. Het voelt dan ook meer als een collectie waanzinnig goede singles dan als een conceptalbum. Het feit dat er na elk nummer netjes een stilte zit versterkt dit beeld nog meer. :-/

Is dit dan negatief? Zeker niet. Elk nummer is zo waanzinnig goed en strak geproduceerd, dat er eigenlijk alleen maar hoogtepunten op het album staan. Dit gaat wel wat ten koste van de dynamiek. Maar ja, kan je een band ervan beschuldigen dat ze elk nummer proberen zo goed mogelijk te maken? 🙂

Samengevat: met The Unforgiving heeft Within Temptation weer een geweldige plaat gemaakt. Ik vermoed wel dat door de gemakkelijk toegankelijke melodieën de houdbaarheidsdatum wat minder lang zal zijn dan voorganger The Heart Of Everything, die mijns inziens wat meer tijd nodig had om als zijn geheimen prijs te geven.

[xrr rating=4/5]

This entry was posted in Music, Reviews. Bookmark the permalink.