Sport is niet gezond.


Maar lichaamsbeweging wel!

Ik mocht vandaag op mijn werk vernemen dat een 48-jarige collega van mij een hartaanval had gekregen tijdens zijn dagelijkse jogging ronde. Gelukkig maakt hij het goed en naar verwachting zal hij binnen 4 dagen weer thuis zijn.

Dit voorval zette mij aan het denken over de motivatie van deze collega om elke avond een paar kilometer te gaan hardlopen. Natuurlijk, een paar kilootjes er af is altijd mooi meegenomen, dat geldt ook voor mezelf. Waar ik trouwens druk mee bezig ben. :-)

Maar is sport in zijn algemeenheid wel gezond? Ik denk het niet. Ons lichaam is namelijk niet gebouwd op langdurige belasting. Het is evolutionair zo ontwikkeld dat wij kunnen hardlopen om gevaar te ontlopen, allerhande complexe bewegingen kunnen maken om te voorzien in het dagelijks overleven.

Ons lichaam is nooit bedoeld om dag in, dag uit, te worden onderworpen aan zware fysieke belasting. Sport is roofbouw op ons lichaam. Daarom zijn de meeste professionele sporters ook opgebrand op hun dertigste, door gewricht slijtage, blessures, of anderzijds, en zien ex-sporters van 30 jaar er uit alsof zo vijftig zijn. De amateurs onder ons mogen hopen op slechts een gebroken been, een verdraaide knie, of kortademigheid na weer zo’n ellendige hardloop ronde.

Betekent dat, dat niemand meer mag sporten? Natuurlijk niet. Ik golf ook graag een rondje. Sport is namelijk hartstikke leuk. Maar dat wil niet zeggen dat het op lange termijn ook goed voor je is. Beslist niet.

Dat wil niet zeggen dat je niet aan lichaamsbeweging moet doen! Zorg er alleen voor dat dit in lijn is in wat evolutie ons lichaam kan laten verwerken; denk aan wandelen en fietsen, in een rustig tempo, over normale afstanden.

Midas Dekkers heeft hier een alleraardigst boekje over geschreven, genaamd Lichamelijke oefening. Hier beargumenteert hij precies het bovenstaande, en is wat mij betreft een aanrader om te lezen.

Samengevat: zorg voor voldoende lichaamsbeweging, maar wees niet zo arrogant om geen respect te tonen voor de beperkingen van ons geƫvolueerde lichaam!

Posted in Uncategorized | 112 Comments